Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram
İnşaat Projesi Nereden Alınır? & İnşaat Proje Yönetimi
İnşaat Projesi Nereden Alınır? & İnşaat Proje Yönetimi

İnşaat Projesi Nereden Alınır? & İnşaat Proje Yönetimi

  • Tarih:  12 Temmuz 2023, 12:45

İnşaat Projesi Nereden Alınır? & İnşaat Proje Yönetimi

 

İnşaat denildiğinde akla kaldığımız evler, çalıştığımız şirketler, okullar, camiler gibi yapılar gelir. İnşaat projeleri ise yeni binaların, konutların, ticari yapıların veya altyapı projeleri gibi çeşitli yapıların yapılmasını kapsar. Ayrıca planlanması, tasarımı, yapı elemanları ve inşası sürecini bütünüyle ele almaktadır.

İnşaat sektörü içerisinde yer alan tüm projelerin inşaat kapsamına dahil olduğu görülür. Proje yönetimi ile inşa ve yapım yönetimi gibi tüm işlerin inşaat mimari projesini kapsaması söz konusudur. Proje yapım ve inşa işlemleri müteahhitler, inşaat firmaları ve inşaat mühendisleri tarafından hazırlanan detaylara sahiptir.

Yüz yıllardan beri inşaat ihtiyacının temel olması nedeni ve insanların barınma gereksinimi nedeniyle projelerin asla tamamen bitmesi söz konusu değildir. Daima yeni ve devam eden inşaat yapılarına rastlanacak ve ihtiyaç duyulacaktır. Firmaların mimari projesini tamamlamasının ardında yenilerine duyulan ihtiyaçlar barınmanın haricinde sosyal ihtiyaçlar ve yapıların yenilenmesi için tekrar eden hale gelir.

İnşaat uygulama projesi ve yapım işlemleri bazı prosedürleri bünyesinde barındırır. Bu nedenle uyulması gereken bazı ayrıntılar mevcuttur. İnşaat projeleri temel olarak aşağıdaki adımları içeren bir dizi aşamadan oluşur;

  • 1. Projenin Alınması ve Başlangıcına Karar Verilmesi: Bu aşama genellikle inşaat firmalarının girdiği ihaleler ve çeşitli girişimlerle devam eder. Duruma göre kat karşılığı anlaşmalarda mülk sahipleri ve firmalar ile işin alımı sağlanır. Devlet işlerinde ise ihale usulü çalışma türleri ve çeşitli ortaklıklar ile süreç ilerler.
  • 2. Proje Planlama: Proje sahibi ve projeyi yapan kişiler arasında İnşaat projesinin hedefleri, bütçesi, süresi ve kapsamı belirlenmelidir. Projenin gereksinimlerinin, maliyetinin ve olabilecek diğer tüm beklentilerinin belirlenmesi aşamasıdır.
  • 3. Tasarım ve Mühendislik: Bu aşamada ise bir mimar veya mühendis ekibi tarafından projenin tasarımı yapılır. Bu aşamada yapısal tasarım, mekanik sistemler, elektrik sistemleri ve diğer detaylar üzerinde çalışılırken gerekirse ek kişilerden veya kurumlardan yardım alınmalıdır.
  • 4. İzinler ve Onaylar: İnşaat projeleri yürürlükte olan yerel yönetmeliklere ve inşaat standartlarına uygun olmalıdır. Bu nedenledir ki projeye başlamadan önce mutlaka gerekli izinler ve onaylar alınmalıdır. Devletten ve arazi sahibi olan kişilerden gerekli tüm izinlerin alınarak projeye adım atılması elzemdir.
  • 5. Tedarik ve Satın Alma: Gerekli izinler alınıp proje taslağı belirlendikten sonra sıra malzeme alımına gelmektedir. İhtiyaç duyulan küçüklü büyüklü inşaat malzemeleri, ekipmanları ve hizmetleri tedarik etmek için gereken süreçler gerçekleştirilir. Tedarikçilerle anlaşmalar yapılır ve malzemelerin zamanında teslim edilmesi sağlanır. Bu sayede kullanım ihtiyacı olan malzemeler tedarik edilmiş olunur.
  • 6. İnşaat: Tüm teorik işlemler özenle ve eksiksiz tamamlandıktan sonra uygulama aşamasına geçilebilir. İnşaat ekibi binaların veya altyapı projelerinin yapımına başlar. Bu aşamada yapı elemanları mekanik ve elektrik sistemleri, kaplamalar ve diğer unsurlar inşa edilir. Zemin, arazi ve temel yapının başlangıcı ile tüm inşaat süreci son sürat hızla devam eder.
  • 7. Denetim ve Kalite Kontrolü: İnşaat süreci boyunca denetimler ve kalite kontrolü yapılır. Bu aşamada yapılan işlerin standartlara uygun olduğu ve kalite gereksinimlerini karşıladığı doğrulanır. Ayrıca işçi güvenliği konusunda da gerekli önlemlerin alınması gerekecektir.
  • 8. Proje Yönetimi: Pandemi, deprem, yangın, cenaze gibi önemli durumların dışında projenin zamanında ve bütçeye uygun şekilde ilerlemesi için proje yönetimi sürekli olarak takip edilir. İş ilerlemesi, maliyetler, kaynaklar ve zamanlama sürekli olarak gözlemlenerek yönetilir. Ufak aksilikler olması halinde b planı uygulanarak aksaklıklar telafi edilmelidir.
  • 9. Bitirme ve Teslim: İnşaat tamamlandığında yapı test edilir ve tüm işler tamamlanır. Ardından proje sahibine veya müşteriye teslim edilirken projenin tamamen bittiği tescillenir.

 

İnşaat Projesi Nereden Alınır

Proje yönetiminin doğru biçimde yapılması için bazı çalışanların gerekli üniversitelerden mezun olması gerekir. Tezsiz yüksek lisans programı eğitimi almış bazı bireylerin sektörde ve firmalarda hizmet sunması gerekecektir. Proje müellifi gibi çalışanlar proje nasıl başlanacağını ve nasıl alınması gerektiğini kararlaştırmaktadır.

İnşaat işleri veya projeleri konusunda devletin ileri gelen birçok bağımsız bölümlerin görev yaptığı görülür. Örneğin aplikasyon krokisi gibi belgelerin temin edildiği kurum kadastro müdürlükleri iken gerekli ruhsat gibi işlerin belediyelerin imar bölümlerinden alınması söz konusudur.

İnşaat mühendisi statik proje konusunda da önemli görev üstlenir. İnşaat mühendisi tarafından veya statikerler hazırlanan ve planlanan tüm içerikleri barındıran statik proje üzerine projenin başlaması söz konusu olacaktır.